همه چیز درباره میلیا

میلیا کیسههای کوچک و برجستهای است که در روی پوست ظاهر میشود. اندازه این کیسههای زرد یا سفید معمولاً 1 تا 2 میلی متر است. به طور معمول میلیا در صورت، لبها، اطراف چشم و گونهها دیده میشود؛ با این حال ممکن است در سایر قسمتهای بدن مانند بالا تنه نیز پدیدار شوند. اگر شما هم با این عارضه پوستی مواجه شدهاید، خواندن این مقاله به شما توصیه میشود.
علل
به طور کلی میلیا هنگامی رخ میدهد که کراتین در زیر سطح پوست محبوس شود. کراتین نوعی پروتئین است که در بافتهای پوست، مو و سلولهای ناخن یافت میشود. با این وجود علل بروز این عارضه پوستی در هر سنی متفاوت است که در ادامه به این موضوع میپردازیم:
میلیا در نوزادان تازه متولد شده
علت بیماری میلیا در نوزادان مشخص نیست. این عارضه ممکن با آکنههایی که توسط هورمونهای مادر ایجاد میشوند، اشتباه گرفته شود. بر خلاف آکنه در نوزادان، میلیا باعث التهاب یا تورم نمیشود. نوزادانی که دچار میلیا میشوند، معمولاً هنگام تولد این مشکل را با خود به همراه دارند؛ در حالی که آکنه نوزاد تا دو یا چهار هفته پس از تولد ظاهر نمیشود.
میلیا در بزرگسالان
در بزرگسالان معمولاً میلیا به دلیل نوعی آسیب پوستی ظاهر میشود که شامل موارد زیر است:
- تاول زدن به علت یک بیماری پوستی
- سوختگی
- قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
- استفاده طولانی مدت از کرمهای استروئیدی
- استفاده نادرست از لیزر
لیزر موهای زائد بهترین و موثر ترین روش رفع موهای زائد بدن است. لیزر های مدرن امروزی روی هر نوع پوست و مویی جواب می دهند. اثر این روش رفع موهای زائد نسبت به سایر روشها دائمی تر است. اما حتما شما هم صحبت های زیادی پیرامون اثرات و عواقب لیزر موهای زائد شنیده اید و گیج شده اید. برای کسب اطلاعات بیشتر مقاله زیر را بخوانید:
انواع

انواع میلیا بر اساس رده سنی دسته بندی میشود که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
نوزادان
میلیا در نوزادان تازه متولد شده جزء میلیای اولیه محسوب شده و طی چند هفته برطرف میشود. این نوع از میلیا به طور معمول در صورت، پوست سر و بالا تنه دیده میشود. طبق بررسیهای بیمارستان کودکان سیاتل، 40 درصد از نوازدان با این عارضه پوستی متولد میشوند.
بزرگسالان
میلیا در بزرگسالان در اطراف پلکها، پیشانی و دستگاه تناسلی را بروز میکند و ممکن است در عرض چند هفته یا چند ماه ناپدید شود.
نوجوانان
اختلالات ژنتیکی نادری که بر روی پوست تأثیر میگذارند، باعث بروز این نوع میلیا میشوند. میلیا در نوجوانان معمولاً به دلیل عوامل زیر بروز میکند:
- سندرم کارسینوم سلول بازال (NBCCS)
- بیماری Pachyonychia congenita که باعث بروز ناخنهای ضخیم و غیرطبیعی میشود.
- سندرم گاردنر که نوعی اختلال ژنتیکی نادر است و ممکن است با گذشت زمان منجر به سرطان روده بزرگ شود.
- سندرم Bazex-Dupré-Christol که بر روی رشد مو توانایی تعریق اثر میگذارد.
ان پلاک (Milia en plaque)
این نوع میلیا معمولاً با اختلالات پوستی ژنتیکی یا بیماریهای خود ایمنی مانند لوپوس دیسکوئید همراه است. میلیا ان پلاک میتواند بر روی پلکها، گوشها، گونهها یا فک ظاهر شود. قطر کیسههای میلیا در این مورد چندین سانتی متر است و در درجه اول زنان میانسال را تحت تأثیر قرار میدهد.
چند فورانی
این نوع میلیا به همراه با خارش خود را نشان داده و میتواند در صورت، بالای بازوها و بالاتنه ظاهر شود. بروز میلیا چند فورانی در طول یک بازه زمانی از چند هفته تا چند ماه طول میکشد.
تروماتیک (Traumatic milia)
میلیا تروماتیک به دلیل آسیبهای پوستی مانند سوختگی ایجاد میشود. در این موارد کیسههای میلیا تحریک شده به طوری که لبه آنها قرمز و در مرکز سفید میشوند.
مصرف داروها یا محصولات خاص
با این که این موضوع شایع نیست اما استفاده از کرمهای استروئیدی میتواند منجر به ایجاد میلیا در ناحیه استفاده شده شود. علاوه بر این وجود ترکیباتی مانند پارافین مایع و لانولین در محصولات آرایشی و مراقبت پوست میتواند باعث بروز این عارضه شود.
درمانهای خانگی
میلیا در اکثر موارد بدون درمان و خود به خود حل میشود. با این حال، چند راهکار وجود دارد که میتوانید از آنها برای تسریع روند بهبودی و جلوگیری از تشکیل این مشکل پوستی کمک بگیرید. در ادامه این روشها را به شما معرفی میکنیم:
دستکاری نکردن میلیا

درست است که میلیا پدیدهای خوشایند به نظر نمیرسد، اما برای از بین بردن آن تلاش نکنید؛ چرا که این موضوع باعث خونریزی و زخم شده و همین عاملی برای ورود راحتتر میکروبها و بروز عفونت میشود.
لایه برداری پوست
لایه برداری ملایم پوست به شما کمک میکند تا پوست از عوامل ایجاد میلیا پاکسازی شود. برخی از لایه بردارها مانع تولید بیش از حد کراتین در پوست شده و از این طریق از بروز این عارضه پوستی جلوگیری میکنند. به دنبال لایهبردارهایی باشید که حاوی اسید سالیسیلیک، اسید سیتریک یا اسید گلیکولیک هستند. البته به یاد داشتهباشید که لایه برداری بیش از حد میتواند باعث تحریک پوست شود، بنابراین از لایه برداری روزانه خودداری کنید. هفتهای یک بار لایه برداری را امتحان کرده تا تأثیرات این روش را بر روی میلیا ببینید.
تمیز کردن پوست
هر روز صورت خود را با صابونهای ملایم و بدون پارابن بشوید. توجه داشته باشید اگر صابون شما مناسب نباشد، باعث میشود چربی پوست بیش از اندازه از بین برود. بعد از شستشو اقدام به خشک کردن پوست کنید و اجازه ندهید پوست با جریان هوا خشک شود. این امر به شما کمک میکند تا پوست دچار خشکی و ترک نشود.
پوست شما اولین خط دفاعی در برابر باکتریها و ویروسها است، بنابراین حفظ سلامت پوست یک نکته مهم و ضروری در زندگی روزمره است. امروزه داروها و روشهای درمانی زیادی برای جلوگیری از خشکی پوست معرفی شدهاند؛ اما تغییر برخی عادات و روتینهای زندگی، راهی میانبر برای رفع خشکی پوست به شمار میآیند. اگر شما هم درگیر خشکی پوست هستید، خواندن مقاله زیر برایتان خالی از لطف نیست:
استفاده از گلاب
استفاده از گلاب راهحلی ساده و ارزان برای رفع میلیا به شمار میرود. عصاره گل محمدی موجود در گلاب در درمان میلیا نقش بسزایی ایفا میکند. روزانه دو یا سه بار مقداری گلاب را بر روی نواحی دارای میلیا اسپری کنید و روند بهبودی خود را زیر نظر بگیرید؛ البته مراقب باشید که گلاب وارد چشمانتان نشود.
کرم رتینوئید
برخی از محققان کرمهای موضعی رتینوئید را برای از رفع میلیا توصیه میکنند. کرمهای رتینوئید حاوی ویتامین A هستند و از این طریق به سلامت پوست کمک میکنند. توجه داشته باشید که از محصولات حاوی رتینول فقط یک بار در روز و هنگامی پوست تمیز و خشک است، استفاده کنید. نکته دیگری که باید به یاد داشته باشید این است که پس از استفاده از رتینوئید، ضد آفتاب را فراموش نکنید؛ چرا که کرمهای رتینوئید پوست شما را در معرض آسیبهای پوستی ناشی از قرار گرفتن در معرض آفتاب قرار میدهند.
ماسک عسل مانوکا

عسل مانوکا یک ماده ضدمیکروبی است که میتواند به کاهش التهاب کمک کند. باکتری و التهاب هر دو از عوامل تحریک پوست هستند، بنابراین استفاده از ماسک عسل مانوکا به تسکین میلیا کمک میکند. کافی است 3 یا 4 قاشق غذاخوری دارچین را با 1 قاشق غذاخوری عسل مانوکا مخلوط کرده و این ترکیب را 30 ثانیه در مایکروویو قرار دهید. یک لایه نازک از مخلوط را به صورت خود بمالید و پس از 10 دقیقه آن را بشویید.
اگر نمیتوانید برای انواع و اقسام کرمهای خارجی هزینه کنید یا به مراکز زیبایی بروید درخشان کردن پوست با ماسکهای خانگی همان چیزی است که به دنبال آن هستید. در مقاله زیر راهکارهایی طبیعی برای مراقبت ودرخشان کردن پوست با ماسکهای خانگی برای شما آورده شده است: