معرفی انواع قهوه ساز خانگی
انواع قهوهساز خانگی در سالهای اخیر به قدری متنوع و گوناگون شدهاند که وقتی وارد یک فروشگاه فروش قهوهساز میشوید، دقایق زیادی طول میکشد تا فقط همه مدلها را سرسری نگاه کنید. علاوه بر ظاهر این دستگاهها، آپشنها و قابلیتهای فنی هر مدل هم با دیگر مدلها متفاوت هستند. برندهای تولید کننده قهوهساز به قدری متعدد هستند که در عمل شما را وارد یک دنیای رنگارنگ و زیبا میکنند. چرا که عموما قهوهسازها طراحیهای شیک و زیبایی دارند و گاهی دیده میشود برخی خانوادهها بیشتر بعنوان یک کالای دکوری از آنها استفاده میکنند!
بیشتر بدانید: قهوه ساز خانگی
اما شمایی که به قهوه خوردن علاقه دارید و میخواهید از بین انواع قهوهساز خانگی یکی را که مناسب خودتان است تهیه کنید، نباید فقط ظاهر را در نظر بگیرید. هر چند، چه بخواهید و چه نخواهید مدلی که انتخاب میکنید لاجرم زیباست! به هر حال برای اینکه بتوانید بهترین را برای خودتان پیدا کنید، نیاز به یک راهنمای جامع و مفصل دارید تا همه دانستیهای لازم را به صورت کامل به شما ارائه کند. این مقاله، همان راهنمای مورد نیاز شماست.
با امرسان همراه باشید.

راهنمای خرید قهوهساز
افرادی که قصد خرید قهوهساز را دارند، در قدم اول با این سوال مواجه میشوند که ما چه دستگاهی بخریم تا نیاز ما را برطرف کند؟ برخی افراد از این نگران هستند که مبادا یک مدل ارزان و ساده بخرند و بعد متوجه شوند که اصلا دستگاه کاربردی و خوبی نبوده است! برخی دیگر هم به همین دلیل به سراغ خرید قهوهسازهای پیشرفته که برای کافهها و کافیشاپها مناسب هستند میروند. در نتیجه، با کلی هزینه همان استفادهای را از آن دستگاه میکنند که میتوانستند با یک مدل سادهتر و خانگی انجام دهند!
به همین خاطر، شاید بهتر باشد که در همین ابتدا مشخص کنیم یک نفر یا حتی یک خانواده برای تهیه کردن قهوه، به چه دستگاهی نیاز دارد. بعد از بررسی این مساله، به سراغ معرفی انواع قهوهساز خانگی خواهیم رفت.

تفاوت انواع قهوهساز خانگی و غیرخانگی
یکی از جذابیتهای کافه رفتن، آن لحظهای است که فرایند درست کردن قهوه را تماشا میکنید. خصوصا آن لحظهای که صدای ساخت فوم را میشنوید که با صدای دلچسب خودش حسابی میل شما را برای نوشیدن قهوه بیشتر میکند. این دستگاههای بزرگ و پیشرفته، قیمتهای آنچنانی هم دارند. قهوهسازهایی که داخل کافهها، کافیشاپها و حتی رستورانها بکار برده میشوند را با عناوینی مثل قهوهساز صنعتی یا نیمه صنعتی میشناسیم.
اما انواع قهوهساز خانگی خیلی ظریفتر و کوچکتر هستند. بعضیهایشان آن صدای خاص را دارند و بعضیهایشان هم ندارند! پس تفاوت سر چیست؟! آیا خانگی بودن قهوهساز به معنای پایین بودن کیفیت تولید قهوهاش است؟
مساله مهم و قابل توجه در این زمینه، نحوه درست شدن قهوه است. شما چه گرانترین قهوهساز دنیا را بخرید و چه سراغ ارزانترین قهوهساز بروید، نهایتا باید این روند را که در ادامه ذکر میکنیم طی نمایید. برای تولید قهوه، باید دانههای قهوه را که به شکل پودر درآمدهاند داخل دستگاه بریزید. حالا بسته به نوع قهوهای که میخواهید- اسپرسو، ترک، فرانسه و…- به یک نوع خاص قهوه را آماده نوشیدن کنید.

تفاوت انواع قهوهساز خانگی با قهوهساز صنعتی در قابلیتهایشان است. مثلا، در یک قهوهساز خانگی ساده و ارزان شما نمیتوانید فوم یا همان کف شیر را با دستگاه درست کنید. برای تهیه فوم، مجبور هستید با دستگاه دیگری و بصورت جداگانه اقدام کنید. ولی یک قهوهساز صنعتی، به راحتی این کار را انجام میدهد. فومی هم که قهوهسازهای صنعتی درست میکنند، از نظر حجم و از بابت کیفیت، بسیار بهتر از فومی است که در خانه درست میکنید.
ولی اگر درباره کیفیت خود قهوه سوال دارید، بهتر است بدانید دستگاه قهوهساز تنها عاملی نیست که بر آن اثرگذار است. شاید اولین عامل، کیفیت خود قهوه است. بعد از آن، میزان تجربه و تسلط شما در درست کردن قهوه هم تاثیر زیادی بر کیفیت نهایی آن نوشیدنی خواهد داشت. شما اگر حرفهای باشید میتوانید با سادهترین و ارزانترین قهوهساز خانگی هم بهترین قهوه را درست کنید.
بیشتر بدانید: خرید اسپرسوساز
تفاوتهای دیگری نیز بین این دو نوع کلی از قهوهسازها وجود دارند. در این لیست، به آن قابلیتهایی که یک قهوهساز صنعتی دارد ولی در برخی از انواع قهوهساز خانگی دیده نمیشوند اشاره میکنیم:
- ظرفیت بزرگ و امکان تهیه قهوه زیاد در زمانی کوتاه
- استحکام بدنه و ماندگاری بسیار طولانی
- قابلیت گرم کردن فنجان قبل از ریختن قهوه
- امکان داغ کردن شیر و تهیه فوم همزمان با تهیه قهوه
- داشتن فشار بخار بیشتر
- مجهز به سیستم قطع خودکار (برای ریختن قهوه به مقدار مشخص در تمام فنجانها)
- داشتن فیلترهای باکیفیتتر
حالا که تفاوتهای بین قهوهساز خانگی و صنعتی را متوجه شدید، پس میتوانیم به سراغ معرفی انواع قهوهساز خانگی برویم. با توجه به نکاتی که آوردیم، اگر شما میخواهید برای منزل یا حتی برای اتاق خود در اداره یک قهوهساز بخرید، میتوانید به یک مدل از انواع خانگی آن اکتفا کنید. اصلا هم نیازی نیست نگران کیفیت قهوه آن باشید.
اگر در ساخت قهوه حرفهای شوید و بتوانید باکیفیتترین قهوه را تهیه کنید، هر روز لذیذترین و با کیفیتترین قهوهها را خواهید خورد. ناگفته نماند که، تازه بودن دانههای قهوه نیز اثرگذار است. پس بهتر است همیشه مقدار کمی قهوه بخرید تا مجبور نشوید بعد از چند هفته قهوه کهنه باقیمانده را دم کنید.

انواع قهوهساز خانگی برای قهوههای مختلف
اساسا عاملی که قهوهسازها را- هم خانگی و هم صنعتی- به چند دسته تقسیم میکند، تفاوت بین قهوههاست. شما برای اینکه بخواهید اسپرسو تهیه کنید، باید یک اسپرسوساز بخرید. اما اگر بخواهید آن اسپرسو را به کاپوچینو تبدیل کنید، لازم است برای تهیه شیر و فوم شیر هم فکری بکنید. یا مثلا، برای تهیه قهوه فرانسه هم راههای مختلفی وجود دارد که هر روش دستگاه خاص خودش را میطلبد.
به خاطر این نکته، بهتر است نگاه خلاصهای به دستهبندی قهوهها و انواع قهوه بیندازیم. وقتی قهوهها را از هم تشخیص بدهید، خیلی راحتتر میتوانید یک قهوهساز مناسب را تهیه کنید. در بین انواع قهوهساز خانگی مدلهای گوناگونی برای تهیه این قهوهها وجود دارند.
انواع قهوه
قهوهها به دو دسته کلی تقسیم میشوند:
- روبوستا
- عربیکا
در واقع تمام قهوههایی که شما در ویترین قهوهفروشیها مشاهده میکنید، متعلق به یکی از این دو دسته هستند. دسته عربیکا، کافئین کمتری دارد و عطرش ملایمتر است و اندکی به شیرینی میزند. اما دسته روبوستا، خشن و تلخ است و کافئین بسیار بیشتری دارد. قهوهخورهای حرفهای تمایلشان به سمت قهوه روبوستا است ولی کسانی که قهوه ملایمتر دوست دارند، عربیکا میخورند. 60 درصد از قهوههایی که در مزارع دنیا کشت میشوند از نوع عربیکا هستند.
اما دانستن این نکته به چه کار شما میآید؟ شناخت این دو دسته کلی زمانی کاربرد دارد که میخواهید قهوه بخرید! قهوهفروش از شما سوال میکند که چه نوع قهوهای میخواهید؟ شما هم در پاسخ مثلا میگویید ترک یا فرانسه یا همان اسپرسو. ولی این جواب کافی نیست، چرا که باید بگویید اگر اسپرسو میخواهید از نوع عربیکا باشد یا روبوستا! خیلی از اوقات، قهوهها ترکیبی هستند. یعنی یک نوع قهوه 40 درصد روبوستا است و 60 درصد عربیکا؛ بنابراین باید بتوانید تشخیص دهید که چنین قهوهای ترکیبش ملایمتر از آنی است که 60 درصد روبوستا دارد و 40 درصد عربیکا!
اما از این دو دسته کلی که بگذریم، به سراغ انواع قهوه میرویم. شما برای بررسی انواع قهوهساز خانگی و خرید مناسبترین مدل، باید از قبل انتخاب کرده باشید که کدام یک از انواع قهوه را میخواهید. با این مساله، در ادامه آشنا خواهید شد.

قهوه ترک
قهوه ترک یکی از تلخترین قهوههایی است که پیدا میشود و خوردنش هم سخت است! بخاطر همین اگر کسی اهل قهوه نیست و تازه میخواهد قهوهخوری را شروع کند به هیچ عنوان قهوه ترک را به او توصیه نمیکنیم. البته این را هم اضافه کنیم که طعم و رنگ و عطرش به گونهای است که طرفدارانش آن را به هر نوع قهوهای ترجیح میدهند. پس زودتر ذائقه خود را بشناسید تا بدانید چه دستگاهی برایتان مناسبتر است.
این نوع قهوه، دانههایش بسیار ریز است و از هیچ نوع فیلتری عبور نمیکند. بخاطر همین، آن را داخل دستگاهی نمیتوان ریخت. تنها راه درست کردنش، دم کردن آن داخل دستگاهی است که در بخش بعدی کامل تشریحش میکنیم. قهوه ترک وقتی که نوشیده میشود، آخرش در ته فنجان باقی میماند. به همین دلیل است که فال گرفتن با قهوه ترک بسیار رایج است.
قهوه فرانسه
قهوه فرانسه از قهوه ترک و از قهوه اسپرسو درشتتر است. بخاطر همین، حتما باید آن را از صافی عبور دهید. حتی بعضیها با چایی صافکنهای معمولی آن را صافی میکنند. این قهوه از نظر میزان کافئین بسیار معمولی است و به همان اندازه هم، تلخیاش کمتر است. در نتیجه، خوردن قهوه فرانسه را به کسانی میتوان توصیه کرد که عادت به نوشیدن قهوه ندارند و قرار است تازه شروع به این کار کنند.
علاوه بر آنها، کسانی هم که زیاد حوصله مراحل مختلف دم کردن قهوه را ندارند، فرانسه برایشان از همه بهتر است. در میان انواع قهوهساز خانگی هم، سادهترین و ارزانترینها متعلق به همین قهوه فرانسه است. ضمنا، برعکس قهوه ترک و اسپرسو که بخاطر غلیظ بودن باید کم بنوشید، قهوه فرانسه را میتوانید بصورت لیوانی و تاحدودی شبیه چایی بخورید!
قهوه اسپرسو
پرطرفدارترین نوع قهوه اسپرسو است. اسپرسو چندین نوع از انواع قهوهساز خانگی را به خودش اختصاص میدهد. همین تنوع دستگاههای اسپرسوساز هم باعث شده هر کسی بتواند بر اساس ظرفیت و به میزان بودجهای که دارد، بهترین دستگاه را انتخاب و تهیه کند.
اسپرسو دانههایش از ترک درشتتر و از فرانسه ریزتر است. به همین دلیل، نمیتوان از فیلترها و صافیهای معمولی برایش استفاده کرد و حتما باید از فیلترهای مخصوصی که داخل اسپرسوسازها تعبیه میشوند کمک گرفت. نوع دم کردن قهوه اسپرسو هم بسیار خاص است و با بخار هوا به همراه فشار آب جوش عصاره آن گرفته میشود. در بخش بعدی که میخواهیم انواع قهوهساز خانگی برای قهوه اسپرسو را توضیح دهیم، این فرایند را هم شرح خواهیم داد.
راهنمای خرید انواع قهوهساز خانگی
دیگر هرآنچه که برای مقدمه نیاز بود بیاموزید را گفتهایم. هرچند هر کدام از موضوعاتی که تاکنون شرح دادهایم هریک میتوانند موضوع یک کتاب باشند! ولی تا حدی که برای خرید قهوهساز نیاز است را گفتیم. حالا به سراغ معرفی انواع قهوهساز خانگی میرویم.
انواع قهوهساز خانگی: اسپرسوساز خانگی
اسپرسو از همه نظر جذابترین نوع قهوه است. هم طعم و عطر آن، هم انواع قهوههایی که بر پایه اسپرسو ساخته میشوند و هم فرایند تهیه آن که از جمله ویژگیهای جالبش به حساب میآید. برای تهیه اسپرسو، به دستگاهی نیاز دارید تا بتواند به خوبی عصاره دانههای قهوه را بیرون بکشد. برخی سوال میکنند که یعنی نمیتوان با دم کردن یا ریختن آب جوش با فشار روی دانههای قهوه اسپرسو ساخت؟ جواب چنین سوالاتی منفی است. برای اینکه بدانید چرا منفی است، باید با فرایند تهیه قهوه اسپرسو خیلی خلاصه و مختصر آشنا شوید.

آموزش تهیه قهوه اسپرسو
فرایندی که از آن نام بردهایم، شامل: جوشیدن آب، بالا آمدن آن بر اثر بخاری که در قهوهساز جمع شده و نهایتا، عبور آب جوشیده و بخار فشرده از میان دانههای قهوه؛ میشود. در نتیجه این فرایند، بخار فشرده و آب جوشیده به خوبی عصاره دانههای قهوه را میکشند و با خود بیرون میآورند. بخاطر همین است که وقتی یک فنجان اسپرسو را بو میکنید، انگار در یک انبار پر از دانههای قهوه حضور دارید.
انواع اسپرسوساز
انواع قهوهساز خانگی برای تهیه اسپرسو، شامل چند مدل میشود. در این لیست، به متداولترین آنها اشاره میکنیم:
- موکاپات
- نسپرسو
- اسپرسوساز حرفهای
موکاپات
در بین انواع قهوهساز خانگی برای تهیه اسپرسو، موکاپات از همه سادهتر، ارزانتر و رایجتر است. مدلهای چینی آن بسیار ارزان هستند و طراحیشان هم ساده و مینیمالیستی است. مدلهای اروپایی موکاپات، علیالخصوص موکاپاتهای ایتالیایی، اندکی گرانتر بوده ولی زیباییشان منحصر به فرد است. کیفیت موکاپاتهای ایتالیایی در تهیه اسپرسو بسیار بهتر از مدلهای چینی است. اما اگر بودجه کمی برای خرید موکاپات کنار گذاشتهاید، با همان مدل چینی هم کارتان راه میافتد.
موکاپاتها به مدلهای 1 نفره، 2 نفره، 3 نفره، 4 نفره تا 7 نفره تقسیم میشوند. بهتر است به همان اندازهای که نیاز دارید تهیه کنید. اگر فقط خودتان قهوه میخورید، گرفتن یک مدل 3 نفره باعث میشود هربار کلی قهوه را هدر بدهید. چرا که مجبورید هربار برای تهیه اسپرسو، کل محفظه مخصوص را پر از قهوه کنید و نمیشود نیمی از آن را پر کرد. به همین دلیل، هر کسی به اندازه قهوهای که نیاز دارد بهتر است ظرفیت موکاپات را انتخاب کند.
در ضمن، کار کردن با موکاپات بسیار ساده است و از این نظر هم، سادهترین و راحتترین قهوهساز در بین انواع قهوهساز خانگی برای اسپرسو محسوب میشود. نکته آخری که باید قبل از خرید موکاپات بدانید، این است که به هیچ عنوان نباید چیزی غیر از آب داخلش بریزید. مثلا اگر میخواهید کاپوچینو درست کنید، شیر را بعدا به اسپرسو اضافه کنید. چرا که اگر داخل موکاپات شیر بریزید، فیلتر آن میگیرد و دچار مشکل میشود.

نسپرسو
نسپرسو از نظر کاربری به سادگی کار با موکاپات است و از نظر پیشرفته بودن هم، به اسپرسوسازهای حرفهای شبیه است. نسپرسو دستگاهی است که شما فقط مقداری آب داخل آن میریزید و یک عدد کسپول مخصوص داخلش میگذارید. آن کپسول حاوی قهوه فشرده است و خود دستگاه از آن کپسول برای گرفتن عصاره دانههای قهوه کمک میگیرد. هم قیمت خود دستگاه گرانتر از موکاپات است و هم هزینه خرید کپسولهایش از قیمت خود قهوه بیشتر در میآید. به همین خاطر، اگر میتوانید بودجه کافی را برای آن کنار بگذارید، نسپرسو میتواند انتخاب بسیار خوبی باشد.

اسپرسوساز حرفهای
اگر اینجا از صفت حرفهای استفاده کردهایم، منظورمان در مقایسه با انواع قهوهساز خانگی بوده است. در واقع، اگر بخواهید اسپرسوسازهایی که در کافهها و کافیشاپها مورد استفاده قرار میگیرند را این دستگاهها مقایسه کنید، صفت حرفهای را برایشان مناسب نمیدانید.
به هر حال، از میان انواع قهوهساز خانگی برای تهیه اسپرسو، پیشرفتهترین مدل همین است. در محفظههای مختلفش آب، قهوه، شیر و… را اضافه میکنید و بعدش، همه چیز توسط خود دستگاه انجام میشود. میتوانید با آن اسپرسو سینگل، اسپرسو دوبل، کاپوچینو، ماکیاتو، آمریکانو و دیگر قهوههایی که بر پایه اسپرسو هستند را به راحتی درست کنید. فومی که این دستگاه برایتان میگیرد بسیار عالی و لذیذ است.
قابلیتهایی که انواع قهوهساز خانگی حرفهای برای تهیه اسپرسو در اختیار شما قرار میدهند، تا حد زیادی قابل مقایسه با نوع صنعتی هستند. اما ظرفیت مدلهای خانگی کمتر بوده و ظریفتر و کوچکتر هستند. ضمن آنکه، قیمت ارزانتری هم دارند.

انواع قهوهساز خانگی برای تهیه قهوه فرانسه
برای تهیه قهوه فرانسه، به وسایلی نیاز دارید تا بتوانند قهوه را برایتان صافی کنند و این نوشیدنی را به صورت دمکشیده و صافی شده تحویلتان دهند. از صافیهای مختلفی میتوانید برای صاف کردن قهوه فرانسه و تهیه آن استفاده کنید. اما بهترین وسیله برای دم کردن این نوع قهوه، فرنچ پرس است. فرنچ پرس یکی از دستگاههای پرکاربرد است. با آن میتوانید دمنوش یا حتی فوم شیر هم درست کنید. اما برای تهیه قهوه فرانسه هم عموما از همین وسیله استفاده میکنند.
فرنچ پرس از همه انواع قهوهساز خانگی ارزانتر است و دوام و ماندگاری بیشتری هم دارد. چرا که بصورت دستی کار میکند و ساختار آن به سادگی تمام طراحی شده است. رنگها و طرحهایش بسیار متنوع هستند و میتوانید در هر اندازهای که نیاز دارید آن را تهیه کنید.

تهیه قهوه ترک با جذوه یا ایبریک
گفتیم که قهوه ترک بخاطر ریز بودن دانههایش نمیتوان آن را از هیچ نوع صافی و فیلتری عبور داد. به همین خاطر، آن را در وسیلهای بنام جذوه یا ایبریک دم میکنند. خاستگاه این وسیله به کشور ترکیه بازمیگردد و در قهوهخانههای ترکیه نیز میتوانید انواع آن را مشاهده کنید.
روش کار با جذوه اینطوری است که آن را روی شعله اجاق گاز میگذارید و به مقدار لازم قهوه ترک را به همراه آب داخلش میریزید. باید همزمان که آب گرم میشود شما نیز قهوه را داخلش هم بزنید تا نهایتا قهوه ترک آماده میل کردن شود. کیفیت قهوهای که تهیه میکنید به کیفیت پودر قهوه و تازگی آن، جنس بدنه جذوه، شعله آتش و شکل هم زدن شما بستگی دارد که بیشتر این عوامل را به مرور زمان و بر اثر تجربهای که کسب میکنید خواهید شناخت.

جمعبندی: شناخت انواع قهوهساز خانگی
در این مقاله هرآنچه که نیاز دارید تا بتوانید بهترین و مناسبترین قهوهساز را انتخاب کنید، ارائه کردهایم. در ابتدا، انواع کلی قهوه را بر اساس دستهبندی روبوستا و عربیکا توضیح دادیم و بعد هم، انواع جزئیتر آن که شامل اسپرسو، ترک، فرانسه و… میشوند تشریح کردیم. شناخت این موارد کمک میکنند تا بدانید دلیل متفاوت بودن انواع قهوهساز خانگی چیست و برای هر قهوهای باید چه وسیلهای را تهیه کنید.
در نهایت، اگر به قهوه اسپرسو علاقه دارید، میتوانید از بین موکاپات، نسپرسو و اسپرسوساز حرفهای یکی را انتخاب کنید. اما برای تهیه قهوه ترک و قهوه فرانسه نیز، به ترتیب جذوه و فرنچ پرس بهترین انتخابها هستند.