طرز تهیه نان فوکاچا

نان فوکاچا که برخی به آن فوکاچیا هم میگویند، نانی ایتالیایی است که حالت و بافتی شبیه خمیر پیتزا دارد. این نان میتواند در کنار غذاهای گوناگون یا رای درست کردن ساندویچ استفاده شود. در ادامه قصد داریم طرز تهیه نان فوکاچا را مرحله به مرحله برای شما شرح دهیم.
این نان میتواند در هر کدام از وعدههای غذایی و یا حتی میانوعدهها (در کنار یک دیپ سالم و خوشمزه) سرو شود. نان فوکاچا را میشود در کنار مواد پروتئینی و به عنوان بخش نشاستهای غذا، در کنار سوپ به عنوان نان سوپ یا در میانوعدهها برای کنار تخته پنیر جای داد. فوکاچا در ابتدا نمونهای اولیه و ساده از پیتزا بوده است. این نان را در زمان تمدن قدیم روم باستان در اجاقهای سنگی یا اجری به نام هارت میپختند.
برای پخت فوکاچا میتوانید از زیتون، گوجه فرنگی، ریحان، سیر، پیاز، روغن زیتون یا هر افزودنی دیگری که باب میلتان است، استفاده کنید. دستور پختی که در ادامه آوردهایم، از ترکیب روغن زیتون و سیر برای طعم دادن به فوکاچا و گوجه گیلاسی و زیتون برای تزیین آن استفاده کرده است. این فوکاچا طعمی شبیه نان سیر خواهد داشت و میتواند به عنوان پیش غذا سرو شود.
تهیه نان فوکاچا خوب و حرفهای برای بار اول شاید کمی سخت و غیرممکن باشد، اما مطمئن باشید با چند بار آزمون و خطا موفق خواهید شد.
اگر به بازی با خمیرها و پخت نان، کیک و شیرینی علاقه دارید، احتمالا از پخت رول دارچینی که یک نان – شیرینی سوئدی است، خوشتان خواهد آمد. طرز تهیه رول دارچینی را می توانید در لینک زیر پیدا کنید:
مواد لازم برای تهیه نان فوکاچا (برای ۴ نفر)
- ۱ قاشق چایخوری مایه خمیر
- ۱/۵ پیمانه آب ولرم
- یک سوم پیمانه روغن زیتون
- ۲/۵ پیمانه آرد نان (لواش، بربری، فانتزی)
- دو سوم قاشق چایخوری نمک
- ۲ حبه سیر
- زیتون و گوجه گیلاسی به مقدار لازم
- ۱ قاشق چایخوری آویشن یا اورگانو
نان فوکاچا بیشتر طعم و مزه خود را از روغن زیتون میگیرد. این روغن که سرشار از ویتامین E است، جز بو و طعم خوش، خواص بینظیر زیادی دارد. در مقاله زیر میتوانید اطلاعات زیادی در این مورد کسب کنید:
طرز تهیه نان فوکاچا

مرحله اول
برای تهیه خمیر نان فوکاچا، در اولین مرحله باید مایه خمیر را در آب ولرم حل کنید. نیمی از روغن زیتون و تقریبا نیمی از آرد نان را به مخلوط اب و مایه خمیر اضافه کنید و تا زمانی که به مایهای یکدست برسید، آن را به آرامی هم بزنید. بعد از حدود ۱۰ دقیقه حبابهای ریزی خواهید دید که نشاندهنده فعال شدن مایه خمیر است.
خمیر نان فوکاچا بر عکس خمیر پیتزا که سفت و غیرچسبنده است، باید کمی شل و چسبنده باشد. به همین دلیل هم بهتر است پس از دیدن این حبابها، نمک و بقیه آرد را آرام آرام به کاسه بیافزایید.
مرحله دوم
در این مرحله خمیر را باید به ظرف دیگری منتقل کنید. کف و دیواره ظرف دوم را کاملا به روغن زیتون آغشته کنید. خمیر را به داخل آن منتقل کنید و به ورز دادن خمیر مشغول شوید. البته همانطور که بافت این خمیر از بافت بقیه خمیرهایی که دیدید، متفاوت است، ورز دادن آن نیز با ورز دادنهای همیشگی فرق دارد.
برای ورز دادن این نوع خمیر باید سمتی از خمیر را بلند کنید و روی سمت دیگر بیاورید. سپس ظرف را بچرخانید و این کار را با قسمت دیگری از خمیر نان فوکاچا امتحان کنید. به طور متوسط پس از ۱۰ بار میتوانید به بافت مطلوب برسید. این کار را باید تا زمانی ادامه دهید که خمیر بافتی نرم و ابریشمی پیدا کند.
مرحله سوم
بعد از این که خمیر را ورز دادید و آن را به حالت و بافت مطلوب رساندید، باید به خمیر فرصتی برای استراحت کردن بدهید. روی طرف خمیر را با پارچهای نسبتا کلفت بپوشانید و برای ۲۰ دقیقه در جایی گرمتر از دمای اتاق قرار دهید. اگر فضای آشپزخانه یا خانه شما خنک است، میتوانید دور و روی ظرف را با پتو بپوشانید.
پس از ۲۰ دقیقه آن را بیرون بیاورید، دوباره ورز دهید و سپس برای استراحت در جایی گرم بگذارید. با ۳ لی ۴ بار تکرار این اتفاق خمیر نان فوکاچا آماده پختن میشود.
پس از گذر از مرحله ورز دادن و استراحت مداوم خمیر، روی ظرف آن را با سلفون بپوشانید و برای یک شب در یخچال قرار دهید تا پف کند.
مرحله چهارم
پس از اینکه خمیر برای یک شب در یخچال استراحت کرد، آن را دربیاورید تا نسبتا همدمای محیط شود. کف سینی فر (یا هر قالب دیگری که برای نان فوکاچا در نظر دارید) را با کاغذ روغنی بپوشانید و با ۲ قاشق روغن زیتون چرب کنید.
خمیر شما که اکنون پف کرده، پر از حبابهای هوایی است که با فشار دست از بین میروند. پس آن را به آرامی و با دقت و توجه زیاد از داخل ظرف به سینی فر منتقل کنید. آن را به آرامی و با ملایمت باز کنید تا تمام کف قالب را بگیرد. روی خمیر را با دست و با روغن زیتون چرب کنید. در همین حین باید با انگشتان چرب خود، حفرههایی ریز و سطحی روی سطح خمیر ایجاد کنید. این حفرهها قرار است روغن زیتون یا سایر افزودنیها را در خود نگه دارند.
در این مرحله خمیر باز به یک استراحت ۴۰ دقیقهای در جایی گرم نیاز دارد. این استراحت به خمیر اجازه پف کردن دوباره میدهد.
مرحله پنجم
در آخرین مرحله نوبت اضافه کردن افزودنیهایی است که در نظر داشتهاید. ۲ حبه سیر را له کنید و مخلوط آن با ۳ قاشق غذاخوری روغن زیتون را روی خمیر بریزید. گوجههای گیلاسی و زیتونهای نصف شده یا کامل، آویشن و نمک دریایی دانه درشت را نیز به عنوان تاپینگ روی نان فوکاچا اضافه کنید و آن را برای ۲۰ دقیقه در دمای ۱۸۰ درجه فر بپزید.
اگر میخواهید روی آن نیز طلایی شود، بهتر است ۱۰ دقیقه گریل فر را روشن کنید. نان فوکاچا شما آماده برش و سرو است. نوش جان!
اگر برای میهمانی خود، به دنبال تهیه نوشیدنی خانگی و خنک هستید، سری به مقاله زیر بزنید:
نوشیدنیهای خنک فصل تابستان ؛ معرفی و طرز تهیه آنها
نکاتی در مورد پخت و سرو نان فوکاچا

- نان فوکاچا را حتما باید در ظرفی لبه دار بپزید.
- اگر برای استراحت آخر وقت کافی ندارید، میتوانید آن را در فر گرم نشده بگذارید. یعنی سینی فر حاوی خمیر نان فوکاچا را بعد از روشن کردن فر، در آن قرار دهید. این گونه تا زمانی که فر گرم شود، خمیز هم استراحت میکند.
- اگر دوست دارید از این نان به عنوان نان ساندویچی استفاده کنید، بهتر است بیخیال گوجه و زیتون روی آن شوید. برای تهیه نان ساندویچی فوکاچا روغن زیتوون و مقداری آویشن، اورگانو یا رزماری خشک یا تازه کافی است.
شما میتوانید برای نان فوکاچا از محصولات باغچه خودتان استفاده کنید. اگر به کشاورزی و کاشت سبزیجات در خانه علاقه دارید اما هنوز شروع نکردهاید و نمیدانید باید از کجا شروع کنید، مطالعه مقاله زیر در مجله اینترنتی امرسان میتواند به شما راه و روش و مقدمات کاشت سبزیجات در خانه را نشان دهد:
بنظر رژیمی و خوشمزه میاد