روشهای جلوگیری از خشکی پوست

با نزدیک شدن به فصلهای سرد سال، ممکن است دغدغه برخی افراد خشکی بیش از حد پوست باشد. پوست شما اولین خط دفاعی در برابر باکتریها و ویروسها است، بنابراین حفظ سلامت پوست یک نکته مهم و ضروری در زندگی روزمره است. امروزه داروها و روشهای درمانی زیادی برای جلوگیری از خشکی پوست معرفی شدهاند؛ اما تغییر برخی عادات و روتینهای زندگی، راهی میانبر برای رفع خشکی پوست به شمار میآیند. اگر شما هم درگیر خشکی پوست هستید، خواندن این مقاله برایتان خالی از لطف نیست.
بروز خشکی پوست
پوست بهطور طبیعی روغنی به نام سبوم تولید میکند. وقتی پوست بیش از حد سبوم تولید کند، جوشها در سراسر پوست خود را نشان میدهند. با این حال، داشتن مقداری سبوم روی پوست برای مرطوب نگه داشتن و محافظت از سلولها در برابر عفونت مهم است. خشکی پوست زمانی رخ میدهد که پوست در تولید سبوم کمکاری کند.
علائم

از علائم و نشانههای خشکی پوست میتوان به سرخی، خارش، ترکهای ظریف، پوسته پوسته شدن، حس کشیدگی پوست به خصوص پس از استحمام و شنا اشاره کرد. اما چه زمانی لازم است به پزشک مراجعه کنید؟
- پوست شما علی رغم تلاشها و درمانهای خانگی بهبود نمییابد.
- خشکی و خارش در خواب اختلال ایجاد میکنند.
- ترکهای پوستی به حدی شدید شده که منجر به بروز عفونت شود. این عفونت معمولاً خود را همراه با تب، چرک و تاول نشان میدهد.
- در موارد شدیدی که خشکی پوست منجر به بروز اگزما (درماتیت آتوپیک) میشود.
دلایل خشکی پوست
خشکی پوست میتواند با توجه به زمینههای درونی یا محیطی بروز کند. در ادامه برخی علل خشکی پوست را برای شما مطرح میکنیم:
آب و هوا
در آب و هوای خشک با کاهش سطح رطوبت و دما، پوست دهیدراته و خشک میشود.
داروها
یکی از عوارض جانبی داروهای مربوط به فشار خون بالا (مانند ادرار آورها) و داروهای کاهش دهنده کلسترول و آکنه (رتین A و ایزوترتینوئین) خشکی پوست است.
سن
با افزایش سن خطر ابتلا به خشکی پوست افزایش مییابد؛ بررسیها نشان داده که بیش از 50 درصد افراد بالای 40 سال پوست خشکی دارند. علاوه بر این زنان یائسه نیز به دلیل افزایش سن و تغییرات هورمونی دچار خشکی پوست میشوند.
بیماری
افرادی که مبتلا به اگزما، درماتیت سبورئیک، پسوریازیس، کمکاری تیروئید، دیابت و سوء تغذیه هستند، بیشتر از سایر افراد با خشکی پوست دست و پنجه نرم میکنند.
در ادامه نکاتی ذکر میکنیم که ممکن است در مسیر مبارزه و جلوگیری از خشکی پوست به شما کمک کنند.
استفاده از مرطوبکننده
مرطوبکنندهها با حفظ آب، عملکرد طبیعی پوست را بهبود میبخشند. به یاد داشتهباشید که مرطوبکنندههای حاوی اسید هیالورونیک و سرامیدها به دلیل حفظ رطوبت و آبرسانی پوست گزینههای مناسبی برای شما هستند. از خرید مرطوبکنندههایی که دارای عطر و رنگ مصنوعی، الکل و دیوکسان هستند، اجتناب کنید؛ زیرا این مواد شیمیایی باعث تشدید خشکی پوست میشوند.
تغییر عادات استحمام

صرف زمان زیاد در آب می تواند سبوم را از روی پوست پاک کند. آکادمی پوست آمریکا توصیه میکند استحمام 5-10 دقیقه ای با آب ولرم به بهبود خشکی پوست کمک می کند. لوسیونها و مرطوبکنندهها باید ظرف سه تا پنج دقیقه بعد از حمام و هنگامی که پوست هنوز مرطوب است، استفاده شوند.
استفاده از پاککننده مناسب
هنگام انتخاب شستشوی صورت از صابونها و پاککنندههای حاوی الکلها، رتینوئیدها یا آلفا هیدروکسی اسیدها اجتناب کنید؛ چرا که این مواد غیر ضروری ممکن است پوست شما را خشک کرده و باعث تحریک یا التهاب شود. از سوی دیگر صابونهای حاوی پلی اتیلن گلیکول، آکیل پلی گلیکوزید، سورفاکتانتهای سیلیکونی، لانولین و پارافین به حفظ رطوبت پوست کمک میکنند. ساندیتها یا مواد تمیزکننده مصنوعی، یکی دیگر از مواد مفید صابون هستند که با دارا بودن مواد شیمیایی مانند تری اکسید گوگرد، اسید سولفوریک و اکسید اتیلن باعث لطافت پوستهای حساس میشوند.
روغن نارگیل

اسیدهای چرب اشباع شدهای که به صورت طبیعی در روغن نارگیل وجود دارند، به طور قابل توجهی هیدراتاسیون پوست را بهبود بخشیده و از خشکی پوست جلوگیری میکنند. مطالعات نشان می دهند استفاده از روغن نارگیل علاوه بر کاهش خشکی پوست به درمان اگزما نیز کمک میکند. از مزایای دیگر روغن نارگیل این است که میتوانید بدون نگرانی، از این مرطوبکننده طبیعی در حساسترین نقاط بدن مانند زیر چشم و اطراف دهان استفاده کنید.
آنتیاکسیدان و امگا3
خشکی پوست به این معناست که عوامل آسیبزا سریعتر از آنکه بدن شما قادر به ترمیم سلولهای پوستی باشد، عمل میکنند. پس در این مواقع شما به یک دوپینگ نیاز دارید؛ اینجاست که غذاهای غنی از آنتیاکسیدان به عنوان نیروی کمکی که به ساخت سلولهای سالم میکنند. بلوبری، گوجه فرنگی، هویج، لوبیا، نخود فرنگی و عدس تأثیر شگفتانگیزی بر سلامت پوست دارند. علاوه بر این غذاهای سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 مانند ماهی قزل آلا به شما پوستی درخشان و شفاف میبخشند.
لایهبرداری

پوست به طور معمول در طی یک ماه سلولهای جدیدی تولید کرده که جایگزین سلولهای قدیمی میشوند. گیر کردن سلولهای مرده بر روی سطح پوست، باعث مسدود شدن منافذ میشود. لایهبرداری یکی از روشهایی است که با از بین بردن سلولهای مرده، باعث شادابی بافت پوست میشود.
انواع لایهبردارها
لایه بردارهای مکانیکی: برسها و اسکرابها لایه بردارهای مکانیکی هستند که به حذف فیزیکی سلولهای مرده از سطح پوست کمک میکنند.
لایه بردارهای شیمیایی: لایه بردارهای شیمیایی شامل اسیدهای هیدروکسی آلفا (AHA) و اسیدهای بتا هیدروکسی (BHA) هستند. AHA ها سلولهای مرده را در سطح پوست حل میکنند؛ در حالی که BHA ها به لایههای عمیق پوست نفوذ کرده تا سلولهای مرده را از منافذ خارج کنند.
نحوه استفاده از لایه بردارها
در صورتی که برای اولین بار از لایه بردار استفاده میکنید، باید آن را در ناحیه کوچکی از پوست امتحان کرده تا واکنش پوست را ببینید. توجه به این نکته نیز مهم است که لایه برداری روزانه باعث تحریک و خشکی پوست میشود؛ در نتیجه یک بار در هفته پوست خود را لایه برداری کنید. استفاده از یک مرطوبکننده خوب پس از لایهبرداری به محبوس شدن رطوبت کمک میکند.
پوست برای شاداب ماندن نیاز به لایه برداری دورهای دارد. استفاده از اسکراب یکی از روشهای لایه برداری از پوست صورت و بدن است. شاید بپرسید اسکراب چیست؟ از چه چیزی تشکیل شده است؟ دقیقا با پوست چه میکند؟ ما در این مقاله به همه سوالات شما پاسخ خواهیم داد.
وازلین
وازلین که به آن روغن معدنی نیز گفته میشود، با ایجاد یک لایه محافظی روی پوست و حفظ رطوبت، باعث ترمیم نواحی خشک شده میشود.
دستگاه بخور

استفاده از دستگاه بخور میتواند در به حداقل رساندن خشکی ناشی از سیستمهای گرمایشی کمک کند. طبق بررسیهای دانشکده پزشکی هاروارد، یک دستگاه بخور تنظیم شده روی 60%، کمبود رطوبت محیط را جبران میکند.
بلغور جو دوسر
بلغور جو دوسر به دلیل داشتن آنتیاکسیدان و خواص ضدالتهابی، نواحی تحریک شده پوست را تسکین میدهد. از ترکیب پودر بلغور جو دوسر و آب گرم بر روی نواحی خشک شده پوست استفاده کرده تا تأثیرات بینظیر آن را ببینید. این درمان خانگی علاوه بر بهبود بافت پوست برای رفع خارش نیز مؤثر است.
جو یکی از غلات سرشار از مواد مغذی است که در بعضی از وعدههای غذایی ما یافت میشود؛ بدون اینکه دربارهی خواص شگفتانگیز آن بدانیم. در این مقاله قصد داریم شما را با خواص جو آشنا کنیم تا اگر آن را در برنامه غذایی خود جای نداده بودید، از امروز مصرف جو را در غذاهای اصلی یا میانوعدهها جدی بگیرید.